söndag 6 oktober 2013

Stroganoff – korv, kassler eller biff är upp till dig!




När jag gör stroganoff är alltid grytan tom, ungarna gillar det. För mig är det ingen större idé att försöka få plats i en stekpanna eftersom vi är "många" men är ni få så räcker det med en stekpanna. Det fungerar fint att ta med i matlåda eller någon vecka i frysen om det blir över.

Slå på vatten till ris, eller vad du nu vill servera till: matvete, potatis, eller något annat. På så sätt är det klart när din stroganoff är klar! Väljer du att använda biff så är tillagningstiden längre, biff behöver nämligen koka länge för att inte blir seg, så då fixar du i ordning stroganoffen först och sedan förbereder du riset.

 Det här behövs:
Välj en av nedstående ”huvudingredienser” Använder du kassler eller salt korv, salta mindre!
·       Korv, fungerar ett blanda olika sorter om du har rester av korv använd gärna
·       Kassler i bit
·       Biff (nötkött)
·       Har inte provat att använda fläskkött eller kyckling, men det fungerar säkert.

Lök: 1/3 purjolök, eller 1 röd eller gul, som du finhackat eller lökpulver eller en lök sort du har hemma.
1-2 msk vetemjöl
1-2 pkt passerade eller krossade tomater eller gör egen ”tomatsås” (finns på separat sida använder det ofta = tomttjoho) Använder du konserver ha i en nypa socker!
1 dl grädde eller mjölk eller hälften av varje (lyxar du till det ta grädde), eller motsvarande mängd vatten
1-2 msk crème fraiche (bara om du har hemma)
1 tsk Dijonsenap eller vanlig mildare senap
0,5 – 1 tsk
1 krm vitpeppar

Om du använder passerade tomater så blir det en fin smak om du klyftar i färska tomater de sista 10 minuterna av tillagningstiden

Gör så här:

Hetta upp en stekpanna eller gjutjärnsgryta med lite smör eller olja
Strimla, falukorven eller det du valt
Hacka löken eller slanta upp purjon. Sänk ned den heta pannan/grytan till medelvärme. Häll i strimlet och lök och bryn det tillsammans så det får färg, ca 5 min
Blanda i 1-2 msk vetemjöl så det fäster på strimlet
Häll på krossade tomater, grädde(vätska), tomattjoho, och senap. Rör om och låt koka upp Låt småkoka ca 5 min. Smaka av med salt och vitpeppar. ÄR INTE alltid saltet behövs, beror på hur salt korven, kasslern är använder du biff är det ett måste att salta!

Låt stroganoffen puttra på svagvärme tills potatis, ris är klart men minst 20 minuter då blir stroganoffen som godast! En enkel regel låt koka samman för mer smak!

 Klipp gärna över färskpersilja om du har det hemma!

 Servera med grönsaker, och knäckebröd!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar