söndag 6 oktober 2013

En tomattjoho, som vi kallar det i familjen, andra kallar det tomatsås!

När tomater har säsong brukar jag bunkra upp med tomattjoho! Är så mycket godare än den färdigköpta.
En tomattjoho som bas för, köttfärssås eller som den är till pasta!

Tidsåtgång: ca 45 min varav 30 minuter sjudande i en kastrull på spisen.

Det här behöver du:
Kastrull, skärbräda, kniv, decilitermått, kryddmått, matsked, och en tesked.

·       8-10 stora tomater eller 3 burkar hela
·       2 -3st vitlöksklyftor
·       1 gul lök
·       2 dl rött vin: själv använder jag vin som jag fryst in i iskuber men matlagningsvin fungerar utmärkt
·       1 msk olivolja
·       1 msk strösocker eller farinsocker
·       1 tsk salt
·       2 krm oregano eller torkad basilika går också bra med ett par färska kvistar som du finhackat , använd kvisten med
·       Vit eller svartpeppar efter smak

 
Häll i en skvätt olja ungefär en matsked i en kastrull. Skala och klyfta upp lök + vitlöken som du knäcker till med knivbladet. Och fräs tillsammans i oljan. Det tar cirka 1 minut tills de får färg och mjuknar.Häll i tomaterna som du valt, ev. socker och salt samt peppa: Mixa röran med handmixer.
Låt sedan såsen koka upp under omrörning. Koka upp såsen låt den sedan sjuda i 30 minuter, den är fin att ha på pastan och ska du ha den som bas i köttfärssås så låter du den koka i 10 minuter för sig och sedan häller du i den i den brynta färsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar