lördag 5 oktober 2013

Örtkryddadkyckling i ugnen

Att tillreda mat i ugnen är både smidigt och bra för mig som har ett helt hem att ta hand om. Kanske är det därför jag föredrar det för att jag får mer gjort när maten sköter sig själv. Min familj är matglad och alla recept är på en höft.

Ugnen: 200 grader i ca 30 minuter om kycklingen är helt tinad

Det här behöver du:
En ugnsplåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper och ev. en liten ugnsfastform för kycklingen för att ”skydda potatisen”.

Kycklingfiléer 1/person men det går lika bra med lår, eller klubbor.
Örtkrydda gärna färsk, blir mer smak då: persilja, basilika eller mynta som du hackar
Rosemarin eller timjan som du också hackar använd kvistarna med!
Kycklingfond utspädd i vatten eller kyckling buljong 4-5 dl (lös upp en buljongtärning i 5 dl hett vatten)
Rosepeppar
Salt och vitpeppar
Skalad och klyftad normalstora potatisar ungefär 4 stycken/ person

Så gör du:
Hacka örterna och blanda dem med salt och vitpeppar och mortlad rosépeppar =kryddblandning
Snitta kycklingen med en vasskniv
Gnid in kycklingen med kryddblandningen eller strö den över kycklingen, vill du att det ska smaka mer, gnid! Låt stå en stund medan du tar tag i potatisskalningen.
Skala potatis och klyfta den.
Lägg kycklingen i en liten ugnsfastform, eller dela av plåten med bakplåtspapper så inte potatisen blir uppblött. Häll över fonden eller buljongen vid sidan av kycklingen, så kryddan blir kvar på den. Kyckling formen behöver du inte smörja eller men om du klär in den i bakplåtspapper går det lättare att diska. Kycklingen ska ju ”koka i buljong eller fonden”.
Potatisen som du skalat och klyftat har du upp på plåten som du antingen haft olja eller smort med smör eller klätt med bakplåtspapper. Potatisen fastnar så förfärligt om du glömmer av detta…
J
Ställ in i den varma ugnen och skyn från kycklingen reder du av och har som sås. Rätten är klar när kycklingen är klar. Ett knep för att veta om kycklingen är färdig: Om du tar en kniv och trycker in spetsen i kycklingens tjockaste del så ska skyn som kommer ur kycklingen vara klar inte rosafärgad!

Variation:

·       Skala och ansa rotfrukter som du ”klyftar” och lägger tillsammans med potatisen.
Exempel: Morrötter i grova stavar, Palsternacka, och kålrot. Salta grönsaksblandningen med flingsalt eller vanligt salt och gärna någon ört. Ju större bitar rotfrukter och potatis har ju längre tillagningstid!

·       Om du är trött på potatis, hur man nu kan bli det, så är det också gått att servera med ris och ugnsrostade grönsaker.

·       Om du vill ha riktigt fin potatis kan du köpa stora potatisar som du klyftar eller bakar i halvor. Går också bra med bakpotatis.
 
Smaklig måltid!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar