Ugnen: 200 grader i ca 30 minuter om
kycklingen är helt tinad
Det här behöver du:
En ugnsplåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper och ev. en liten ugnsfastform för kycklingen för att ”skydda potatisen”.
Kycklingfiléer 1/person men det går lika bra med lår, eller klubbor.
Örtkrydda gärna färsk, blir mer smak då: persilja, basilika eller mynta som du hackar
Rosemarin eller timjan som du också hackar använd kvistarna med!
Kycklingfond utspädd i vatten eller kyckling buljong 4-5 dl (lös upp en buljongtärning i 5 dl hett vatten)
Rosepeppar
Salt och vitpeppar
Skalad och klyftad normalstora potatisar ungefär 4 stycken/ person
Det här behöver du:
En ugnsplåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper och ev. en liten ugnsfastform för kycklingen för att ”skydda potatisen”.
Kycklingfiléer 1/person men det går lika bra med lår, eller klubbor.
Örtkrydda gärna färsk, blir mer smak då: persilja, basilika eller mynta som du hackar
Rosemarin eller timjan som du också hackar använd kvistarna med!
Kycklingfond utspädd i vatten eller kyckling buljong 4-5 dl (lös upp en buljongtärning i 5 dl hett vatten)
Rosepeppar
Salt och vitpeppar
Skalad och klyftad normalstora potatisar ungefär 4 stycken/ person
Så gör du:
Hacka örterna och blanda dem med salt och vitpeppar och mortlad rosépeppar =kryddblandning
Snitta kycklingen med en vasskniv
Gnid in kycklingen med kryddblandningen eller strö den över kycklingen, vill du att det ska smaka mer, gnid! Låt stå en stund medan du tar tag i potatisskalningen.
Skala potatis och klyfta den.
Lägg kycklingen i en liten ugnsfastform, eller dela av plåten med bakplåtspapper så inte potatisen blir uppblött. Häll över fonden eller buljongen vid sidan av kycklingen, så kryddan blir kvar på den. Kyckling formen behöver du inte smörja eller men om du klär in den i bakplåtspapper går det lättare att diska. Kycklingen ska ju ”koka i buljong eller fonden”.
Potatisen som du skalat och klyftat har du upp på plåten som du antingen haft olja eller smort med smör eller klätt med bakplåtspapper. Potatisen fastnar så förfärligt om du glömmer av detta… J
Ställ in i den
varma ugnen och skyn från kycklingen reder du av och har som sås. Rätten är
klar när kycklingen är klar. Ett knep för att veta om kycklingen är färdig: Om
du tar en kniv och trycker in spetsen i kycklingens tjockaste del så ska skyn
som kommer ur kycklingen vara klar inte rosafärgad! Hacka örterna och blanda dem med salt och vitpeppar och mortlad rosépeppar =kryddblandning
Snitta kycklingen med en vasskniv
Gnid in kycklingen med kryddblandningen eller strö den över kycklingen, vill du att det ska smaka mer, gnid! Låt stå en stund medan du tar tag i potatisskalningen.
Skala potatis och klyfta den.
Lägg kycklingen i en liten ugnsfastform, eller dela av plåten med bakplåtspapper så inte potatisen blir uppblött. Häll över fonden eller buljongen vid sidan av kycklingen, så kryddan blir kvar på den. Kyckling formen behöver du inte smörja eller men om du klär in den i bakplåtspapper går det lättare att diska. Kycklingen ska ju ”koka i buljong eller fonden”.
Potatisen som du skalat och klyftat har du upp på plåten som du antingen haft olja eller smort med smör eller klätt med bakplåtspapper. Potatisen fastnar så förfärligt om du glömmer av detta… J
Variation:
· Skala och ansa rotfrukter som du ”klyftar”
och lägger tillsammans med potatisen.
Exempel: Morrötter i grova stavar, Palsternacka, och kålrot. Salta grönsaksblandningen med flingsalt eller vanligt salt och gärna någon ört. Ju större bitar rotfrukter och potatis har ju längre tillagningstid!
Exempel: Morrötter i grova stavar, Palsternacka, och kålrot. Salta grönsaksblandningen med flingsalt eller vanligt salt och gärna någon ört. Ju större bitar rotfrukter och potatis har ju längre tillagningstid!
· Om du är trött på potatis, hur man nu
kan bli det, så är det också gått att servera med ris och ugnsrostade
grönsaker.
· Om du vill ha riktigt fin potatis kan
du köpa stora potatisar som du klyftar eller bakar i halvor. Går också bra med
bakpotatis.
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar