Ibland blir det bara för tråkigt med köttbullar för oss i
familjen som inte har det som favoriträtt.
Här är en variant på lammfärsbullar i smaskigtomatsås.
Serveras lika bra med pasta, ris eller bulgur, eller något annat du har hemma…
kanske pressad potatis? Känn ingen panik, om du nu inte har allt hemma, tänk
istället: Vad har jag hemma och utgå från det. Saknas citron, är det ingen fara…
Här hemma dubblar jag alltid satsen. Vi är 5 hungriga personer och så behövs ju
matlåda. Jag är lat, eller bekväm så jag gör oftast rejäla bullar av färsen så
jag slipper rulla ihjäl mig… men smaken är som baken, delad, så gör som det
passar din familj bäst. Kanske passar mindre köttbullar bättre för små munnar?
Börja med tomatsåsen, blir godare om den får koka en stund… slå
först på ugnen 200 grader där ska lammfärsen bli bullar, eller vad du nu önskar… J
Till tomatsåsen behöver du:
1 klyfta vitlök finriven eller slantad
Svartpeppar efter tycke och smak
1 lagerblad
Tomattjoho, eller passerade tomater 1pkt
2 rågade msk tomatpuré
4 dl vatten
1 kalvbuljong, -köttbuljong, fungerar också med kalvfond men jag har det sällan hemma.
1 kalvbuljong, -köttbuljong, fungerar också med kalvfond men jag har det sällan hemma.
1 msk vitvinsvinäger eller motsvarande vitt vin
En skvätt pressad eller ”plastcitron” eller någon skiva som
du kan lyfta ur…
10 blandade oliver
2 tsk socker om du tycker det behövs eller en ”skvätt honung”
vill du inte tillsätta socker riv en morot fint eller slanta upp en morot som
får koka med.
Är du gourmand? Kanske en skvätt grädde om det är fest?
Purjolök i stavar, blandade oliver som får koka med – går att
lyftas ur om du har kinkiga barn då får ju de vuxna ännu mer gott. Alla
ingredienser som du slantar i såsen kan enkelt lyftas ur så kinkiga barn får en
slät tomatsås.
Lammfärsbiffar/bullar eller limpa,
valet är ditt!
Om du tänker göra en limpa av färsen kan du antingen slanta upp oliverna, finhacka eller ha dem hela utan kärna. Allt hänger på hur du själv vill ha maten, eller hur petiga barnen är som sitter runt ditt matbord. Vår lillkille vill inte att hans bullar kokar klart i tomatsåsen så 3-4 stycken får stekas helt klara i ugnen. De övriga bullarna låter jag kokas klara i tomatsåsen. Om du gör biffar blir det bäst att steka dem i stekpanna och sedan låta dem koka i tomatsåsen. Tänk bara på att inte låta bullar eller biffar stekas för länge, då riskerar du att få torr mat och det är ju inte så mumsigt, eller hur?
Om du tänker göra en limpa av färsen kan du antingen slanta upp oliverna, finhacka eller ha dem hela utan kärna. Allt hänger på hur du själv vill ha maten, eller hur petiga barnen är som sitter runt ditt matbord. Vår lillkille vill inte att hans bullar kokar klart i tomatsåsen så 3-4 stycken får stekas helt klara i ugnen. De övriga bullarna låter jag kokas klara i tomatsåsen. Om du gör biffar blir det bäst att steka dem i stekpanna och sedan låta dem koka i tomatsåsen. Tänk bara på att inte låta bullar eller biffar stekas för länge, då riskerar du att få torr mat och det är ju inte så mumsigt, eller hur?
400 g lammfärs
1 ägg
4 msk ströbröd
1 dl vatten
2 tsk salt
Om du vill kan du ha finrivet citronskal i smeten
En snutt finhackad purjolök, gul, eller rödlök eller
lökpulver fungerar också
Timjan och rosmarin finhackad om du har färsk annars ca 1
tsk av varje
Vatten till rullning av köttbullar.
Blanda ägg, vatten och ströbröd och låt svälla. Ha därefter
i färs och kryddor och blanda utan att blanda för länge.
Stek lammfärsbullarna i ugnen så slipper du passa dem lika
noga. Ungefär tio minuter behöver de för stekas.
Ha gärna sallad till av något slag!
Funkar fint med vatten till fast lillen föredrar mjölk!
Smaklig Spis!
/ TK
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar