söndag 3 november 2013

Vegetariska ”biffar”

Räcker till 4 portioner – går att frysa in

Sedan i februari i år (2013) har jag behövt tänka annorlunda. Min galla har tvingat mig för att inte få problem med den så har jag börjat äta vegetariskt minst en dag i veckan. I början var det svårast för då klarade jag inte av ägg, eller stekt mat. Blev mycket mat i ugnen eller kokt och färglöst. De här biffarna är goda och när jag inte kunde äta ägg så uteslöt jag ägget, men ägget är så bra för den fina stekytans skull.

Det här behöver du ha hemma
:
100 g salta cashewnötter går också att bytas ut om kikärtor men då måste du salta biffarna.
1 morot
1 dl gärna röda linser
1 grönsaksbuljongtärning
1 ägg (går att utesluta)
1 kokt potatis
2 klyftor vitlök
1 krm peppar du väljer sort
1 dl mjölk eller grädde
ströbröd går också bra med en hårdbrödsskiva blir mustigare smak då

 Så här gör du:
1. Börja med att koka linserna enligt anvisningen på paketet tillsammans med buljongtärningen. Kan med fördel kokas dagen/kvällen innan.

2. Låt ströbrödet svälla i ungefär 10 minuter med mjölken och pressa eller mosa sedan ned den kokta potatisen, detta blir ”klistret för färsen”

3. Medan ströbrödet sväller så finhackas eller mixas nötterna, moroten rivs fint eller körs med mixer den med. Sedan hackas eller pressas vitlöken.
4. Blanda nötter, morötter och de kokta linserna. Tillsätt ”klistret” och rör om. Smaka av med peppar. Forma biffar och stek i olja och lite smör på medelvärme.

 

Serveringsförslag

Biffarna är goda och kan serveras med olika tillbehör, exempelvis med kokt eller råstekt potatis, ris eller cous cous. Är också gott med naturell yoghurt (Turkisk, Rysk eller Crème fraiche) och grönsallad.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar