söndag 29 september 2013

Grundrecept på en god rödbassoppa -passar till Minestronesoppa


Tillagningstid cirka 30 minuter.

Soppan får mer smak och blir ofta godare dagen efter och då "toppar" du soppan med något. Anpassa mängden vätska och grönskaker efter antalet personer som ska äta. Soppan räcker lätt till två dagar i min familj och det går utmärkt att frysa ned soppbasen och ta fram veckan efter.

Det här behöver du:
1 ½ liter vatten
5-12 färska tomater eller 1 pkt passerade tomater eller 1 pkt tomatkross

1-2 Buljongtärningar eller hemgjord buljong uteslut då vatten!
5-10 potatisar

3 st Morötter
1-2 Palstenacka

½ Kålrot eller 1 liten

300 g eller mindre rotselleri
½ Purjolök eller 1 gul/rödlök använd det du har hemma
3 krossade vitlöksklyftor

2 lagerblad
Örtkrydda om du känner för det: oregano, timjan eller så.
Lite salt efter smak

Vitpeppar  

Så gör du
Häll i vatten och buljongtärningar och låt börja koka medan du ansar grönsakerna och potatis som du sedan slantar upp. Det funkar fint att göra ”kuber av” palsternacka, kålrot, potatis och rotselleri.

Ha i kryddor och löken som du har hemma. Krossa vitlöksklyftorna mot en skärbräda med bladet på kniven. Låt koka i ungefär 14-20 minuter. Mixa soppan om du vill.
Vill du få till en minestronekaraktär på soppan så ha i en skvätt med okokt pasta efter att du mixat den med handmixer eller matberedare. Du kan så klart, låta bli att mixa soppan!
Fiska upp lagerbaden innan du mixar/serverar soppan, ty de är ej goda att äta!

Topping till soppa
Att strö över den färdiga soppan
Lök och paprika ringar som du skakat i en burk med paprikakrydda och cayennpeppar. Fräs dem sedan i stekpanna.

Rester från steken, grillfesten
Brödkrutoner: rostat bröd som du skär upp i kuber

Påläggsskinka eller kalkon som du snabbt strimlar upp
Fräst svamp och lökhack som du stekt

Kokta rotfrukter
Kycklingrester som du skakat i krydda och stekt på

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar