söndag 21 juli 2013

Smörgåstårtbotten – ett grundrecept för nästan vitt bröd i långpanna kan delas i tre om du är snitsig med kniven

Ingredienser 
7 1/2 dl vatten eller hälften mjölk hälften vatten
50 g jäst
0,5 dl smaklös olja, - raps eller matolja - går också bra att smälta smör tag då 100 g.
1 ½ tsk salt
1 msk flytande honung
10 dl vetemjöl ev. lite mer
5 dl rågsikt

  1. Ljumma mjölken till 37 grader. Häll den ljumma mjölken/vattnet över den smulade jästen i en bunke eller i matberedarskålen. Låt jästen smälta innan du blandar i övriga ingredienser. 
  2. Använd gärna en matberedare eller hushållsassistent då tar det ungefär 10 minuter att knåda degen men det går lika bra för hand. Degen ska vara elastisk när den är färdig.Låt degen jäsa i ca 40 minuter.
  3. Klä in långpannan i bakplåtspapper. Lämna en kant som sticker upp så går det smidigt att lyfta ur brödet sedan, men du kan så klart mjöla eller smöra in den också. 
  4. Mjöla bordet och knåda sedan degen och kavla den så mycket du kan på bordet så att du kan trycka ut resten i långpannan sedan. Låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter. 
  5. Slå på ugnen så den hinner nå 200 graders värme. När degen jäst färdigt så naggar du den med gaffel och pensla med lite olja innan du sätter i långpannan i den nedre delen av ugnen. Den behöver ca 30 minuter i ugnen, men det varierar ju ifrån ugn till ugn.


Låt kallna på galler under bakduk gärna övernatten så brödet blir fast.

Jag har varit med om att den övre och undre kanten blir hård. Då brukar jag skära bort om dem för hård smörgåstårta är inte gott! Tror att jag haft för hög ugnsvärme då. Jag har provat att ha en ugnsfast skål med vatten i ugnen för att öka fuktigheten men jag vet inte om det blev så mycket bättre av det. 

När brödet har svalnat kan du dela den i två i bästa fall tre delar. Försöker du dela brödet för tidigt,innan det svalnat, smular det sönder och du får springa till affären och köpa bröd! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar