lördag 7 maj 2016

Pasta Alfredo - på mitt sätt

Det här är äldsta sonens favorit pasta! Om du lyxat till det och köpt färskpasta så är rätten snart klar, men om du vill få ett djup i såsen och vill ha i vittvin bör såsen koka en skvätt längre än några minuter… Kyckling är ruskigt noga att genomsteka...

4 portioner typ och tar max 30 minuter!


Det här behöver du ha hemma
:
Pasta färsk eller vanlig
Salt eller fond/buljong till pastavattnet
150 g strimlad kokt skinka eller rökt fungerar också att byta ut till kyckling eller knaperstekt bacon. Kycklingen kräver längre tillagningstid om du inte valt att köpa tillagad kyckling förstås. Du kan också göra Alfredon helt utan kött, fränt va?!
En klick smör/olivolja till stekning av kyckling... om du valt det...

Sås:
2,5 dl grädde fungerar med laktosfri och med matlagningsgrädde eller bara med mjölk… allt beror på hur lyxigt du vill ha din maträtt.
½ - 1  citron
1 dl vittvin ( går att utesluta)
Parmesan som rivs, fungerar också med annan riven ost men då får rätten en annan karaktär
1-2 klyftor vitlök som pressas (kan uteslutas)
Lök - gul, röd eller purjolök - kan uteslutas eller ersättas med lökpulver
4-5 msk smör att fixa såsen med
Salt – fling eller den du föredrar eller råkar ha hemma
Svartpeppar – gärna nymald men fungerar också med färdig mald
Muskot färsk eller ur kryddburk
ev lite maizena för att tjocka till såsen något

Garnera och servera till:
Toppa med lite basilika eller något annat grönt som du har hemma fungerar fint med sparris också om alla äter det, eller varför inte broccoli?! Gröna ärtor är också gott till…
 Så här gör du
Fixa pasta vatten, salta eller ha i buljong eller fond i vattnet för att ge lite smak åt pastan.
Ska du använda kyckling, se till att bryna den runt om, föredrar du bacon så knaper stek den… skinkan kan du hälla i som du vill, går säkert att blanda lite som man vill också.
Hetta upp 1,5 dl grädde, saften från en pressad citron, ev. lite vittvin och smör i en stor kastrull under vispande. Fortsätt vispa tills smöret smält. Låt sakta sjuda i några minuter. Häll under tiden av vattnet från pastan som är bäst al Dante.
Vänd ner pastan i grädden och blanda runt väl. Blanda i strimlad skinka, eller det du valt att ”fylla” Alfredon med samt resterande grädde och riven parmesan. Ju mer ost ju krämigare och godare Alfredo
Riv i lite muskot eller ha i muskot från kryddburk. Smaka av och krydda med salt och peppar efter tycke och smak har du i rökt skinka eller bacon går det åt mindre salt. Garneras med basilika eller något annat grönt blad… vissa har ärtor eller broccoli till sin Alfredo!  
 Smaklig Alfredo! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar